OCULUS VR

OculusOculus VR is het bedrijf achter de ontwikkeling van de Oculus Rift VR headset en andere VR applicaties en toepassingen voor het verwerkelijken van bijzondere levensechte vr-ervaringen. Het bedrijf werd in 2014 door Facebook voor 2 miljard USD opgekocht. Facebook’s CEO, Mark Zuckerberg, laat Oculus VR als een zelfstandig bedrijf ontwikkelen, maar is zelf zeer betrokken bij de ontwikkeling van het bedrijf. Vooral op het gebied van toepassingen en amusement voor de Rift.

Oculus VR-Games

Het is vanzelfsprekend dat de Oculus Rift vooral een zeer belangrijke speler zal worden in de gaming industrie. Vele ontwikkelaars ontwikkelen in samenspraak met Oculus VR speciale geoptimaliseerde vr-spellen voor de Oculus Rift. Voor meer informatie: Oculus Rift Games.

Oculus VR-Movies

jaunt vr camera & Oculus vrHet is niet zo vanzelfsprekend om de Oculus VR te koppelen aan Hollywood. Niettemin, Mark heeft al veel onderhandeld met vele bedrijven binnen de filmindustrie, zoals FOX om specifieke filmcontent te ontwikkelen voor de Oculus Rift. Regisseurs, zoals James Cameron, willen ook graag vr films voor de Rift gaan ontwikkelen. Bovendien heeft Oculus een eigen interne filmstudio voor het maken van aninmatiefilms voor de Rift. Het lijkt erop dat de ambitie is om een sublieme vr-film entertainment platform te ontwikkelen voor de Oculus Rift. Het zal goed kunnen dat binnen een aantal jaren de Oculus Rift ook een belangrijke rol gaat spelen in de VR-filmindustrie. Er zijn steeds meer nieuwe startups bezig met het ontwikkelen van vr-filmproductieplatforms, maar ook niet onbelangrijk, professionele vr-camera’s. Een concreet voorbeeld is Jaunt VR. De Oculus Rift kan de vr-films beschikbaar op Jaunt-VR bekijken. Voor meer informatie: Oculus Rift Movies.

Trouwens, Facebook ondersteunt nu ook 360-gradenvideos die met elke vr-bril kunnen worden bekeken. In het verlengde van deze ontwikkelingen kan natuurlijk ook televisie kijken worden gevirtualiseerd. Zullen we straks allemaal met de Rift via een VR-Oculus platform televisie kijken? Persoonlijk, denk ik toch dat de Hololens hier mogelijk een betere optie is. Voor meer informatie: Oculus Rift TV.

Oculus VR-Art?

Als het gaat om het maken van virtuele kunst, heeft Oculus al gewerkt aan een vr-applicatie en toepassing voor het maken van virtuele kunst en tekeningen. Dit is de Oculus Medium. Het is een feite een vr-kunstplatform waar je alle creative ideeën kunt loslaten, een geavanceerde variant van Paint in VR! Met behulp van de Oculus Touch- controllers kan iedereen nu virtueel boetseren of tekenen. Voor meer informatie: Oculus Medium.

Oculus VR-Telepathy?

Zo zal Oculus wel veel meer vr-projecten op de tekentafel hebben. VR-education zal zeker snel gestalte krijgen, maar volgens Mark zullen in de toekomst speciale headsets worden ontwikkeld door Oculus voor het verwezenlijken van gedachtenoverdracht. Precies, een high-tech gereedschap voor het bewerkstelligen van telephatische communicatie tussen 1 of meerdere mensen. Oculus Telepathy? Het klinkt vreemd, maar Mark heeft nogal wat vreemde futuristische ambities met Oculus.

De geschiedenis over Oculus is zeer boeiend en de toekomst wellicht onvoorstelbaar.

Oculus VR – History & Future….

Oculus HMD protoypeDe chief visionary is niet Mark, maar de uitvinder en eerste oprichter van Oculus: Luckey Palmer. Een wizzkid en tinkerer, die thuis in de garage van zijn ouders aan het expirementeren was met computers en de ontwikkeling van zijn eigen vr-bril voor het spelen van spelletjes. Als 18-jarige gamer wilde hij in plaats van een opstelling met 6 schermen, gewoon 1 scherm voor z’n neus hebben met behulp van een helm en bril. Hij begon toen te bouwen aan zijn eigen headset met o.a. onderdelen van de Vuzix videobrillen en andere HMD’s. In April 2012 was hij klaar met z’n eerste prototype. Hij lanceerde het op Kickstarter waar iedereen het als een doe-het-zelf bouwpakketje kon kopen en waar hij geld kon inzamelen voor de verdere ontwikkeling van de headset. Hij noemde de headset Oculus omdat hij het een mooi woord vond en in latijn oog betekent. Luckey Palmer had nooit de intentie om geld te verdienen met de headset en had geen grote verwachtingen, maar stuurde het op naar John Carmack.

Oculus HMD protoype DK1John Carmack is een zeer beroemde spelontwikkelaar (Quake & Doom) en hij was zeer onder de indruk van Luckey’s prototype. Hij nam het mee naar de Los Angeles 3E videogame conference en werd werd daar uitgeroepen als de beste VR-demonstratie. Inderdaad, Luckey had iets bijzonder gebouwd en vele investeerders wilde graag deelnemen. Brendan Iribe, (huidige CEO) was de eerste investeerder die met geld over de brug kwam om een Kickstarter-campagne op te zetten voor de Oculus bril. Binnen een dag werd er 2,4 miljoen USD toegezegd door 10.000 verschillende investeerders. Iribe wist snel 16 miljoen USD extra binnen te halen van twee Boston investeerders en zodoende konden ze nu John Carmack betrekken als CTO bij de verdere ontwikkeling van Oculus. Binnen een jaar was er voldoende geld om van de prototype van Luckey een high-tech vr-bril te maken. Luckey zat niet stil en had al snel een verbeterde versie klaar die nu meer lijkt op de nieuwste Oculus Rift consumentenversie. De verbeterde protoype werd nu gepresenteerd aan Horowitz & Andreesen, een van de beroemdste fintech  & internet technologie investeerders in de Verenigde Staten. Ze werden na het zien van de nieuwe prototype meteen bekeerd. Het bedrijf besloot om meteen 75 miljoen USD te investeren!

oculus & FacebookHet is uiteindelijk een klein wereldje, Mark Zuckerberg van Facebook kreeg uiteindelijk ook de mogelijkheid om kennis te maken met de Oculus Rift headset. Toen hij inzag dat deze vr-bril de toekomst van Facebook betekende, wilde hij Oculus VR geheel opkopen. Dit kreeg hij uiteindelijk voor elkaar door 2 miljard USD op tafel te leggen voor Oculus VR. Luckey Palmer is met zijn huidige 22 jaar al 500 miljoen USD waard en de Oculus Rift is nog niet eens te koop in de winkels!!!!

Wat hebben Mark en al die andere internet tech-guru’s en investeerders gezien met die Oculus VR-bril? Blijkbaar de toekomst….. Hieronder kun je een video zien waar Mark & Micheal Abrash spreekt over de toekomst van VR:

 


Hier kun je Palmer Luckey aan het woord zien over de toekomst van virtual reality en de samenwerking met Microsoft.

——-
Oculus VR & samsung In 2015, kocht Oculus Surreal Vision, een start-up in Engeland gespecialiseerd in 3D-reconstructies en mixed-reality technologie. Deze kennis kan Oculus verder gebruiken voor de ontwikkeling van telepresence en virtual presence producten en toepassingen. In het zelfde jaar werd in samenwerking met Samsung de Samsung Gear VR-bril ontwikkeld en gelanceerd voor de Samsung Galaxy smartphones.

Voor meer informatie:

Bronnen: