FOVE VR

Wat is er bijzonder met de Fove VR headset?

fove vrFove ontwikkelt in Japan een unieke VR headset vanuit de overtuiging dat de implementatie van accurate gezichtsherkenning, artificiële intelligentie en interactieve eye-tracking technologie de beste manier is om een levensechte vr-ervaring te bewerkstelligen. Fove verkent de technologische grenzen om mensen te integreren in de VR-werelden door zich eerst vooral te richten op wat ons oog doet. De Fove VR moet een derde generatie high-tech vr-bril worden voor de consument. Hieronder kun je een uitleg bekijken van één van de oprichters, Lochlainn Wilson:

——-
fove vr reviewFove is er in geslaagd om virtuele werelden zeer realistisch te laten overkomen doordat alle kleine bewegingen van je ogen te meten met een infraroodsensor in de Fove VR headset. Door deze techniek van FOVE is gesimuleerde scherpte/diepte zonder problemen mogelijk omdat het systeem precies weet waar je naar kijkt. Fove verandert het scherptepunt van waar je naar kijkt waardoor alleen het midden van je oog scherp ziet, terwijl alles aan de zijkant van je gezichtsveld wat vager blijft. Dit zorgt voor een realistischere vr-ervaring, omdat je in het echt ook zo kijkt. Een technische term hiervoor is foveated rendering. Alle informatie wordt prima wordt accuraat vertaald in acties in de virtuele wereld. Fove VR heeft hierdoor een prachtig vr-product ontwikkeld die geen super snelle computer vereist. Een goede gaming computer is voldoende om de Fove VR headset te ondersteunen. Het gezichtsveld is op dit moment 100 graden, maar de bedoeling is om het blikveld zo  groot mogelijk te maken met een  verversingssnelheid van 90 frames per seconde, bij een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Naast interactieve eye-tracking zal de headset natuurlijk ook “head position” tracking uitvoeren. Uiteindelijk gaat deze high-tech slimme bril slechts 400 gram wegen.

Bovendien, FOVE maakt gebruik van het Gear VR software platform en is compatible met Unreal, Unity en de Cryengine game engines. In deze opzichten heeft Fove VR een unieke positie ten opzichte van de duurdere concurrenten verworven: de Oculus Rift, HTC Vive en de PlayStation VR.

Wat kost de Fove VR-bril? Waar en wanneer kan ik de Fove VR kopen?

Fove VR heeft op dit moment alleen nog maar proto-types en is vooral bezig met het vergaren van genoeg geld en belangstelling. Een Software Development Kit wordt in de zomer van 2016 uitgebracht. Het is niet duidelijk wanneer er een versie voor de consument zal worden uitgebracht. De verwachting is dat de Fove VR zo’n 375,- euro zal gaan kosten. Je kunt de FOVE VR SDK kopen op de homepage zodra deze beschikbaar is. Op dit moment kun je een pre-order plaatsen en de Fove VR-headset voor 600 USD bemachtigen. Voor meer informatie: Fove VR homepage.

Wat we ook  kunnen verwachten is dat de grote concurrenten zullen investeren in dit project en dat de eye-tracking technologie in combinatie met artificiële intelligentie technologie zal worden overgenomen in andere high-tech vr-brillen. Microsoft Ventures en Samsung Ventures ondersteunen de ontwikkeling van de Fove VR. Vandaar, de meeste vr brillen die we in 2016 kunnen kopen zullen alleen een voorproefje zijn voor wat we in de toekomst kunnen verwachten met de implementatie van meer en meer geavanceerde technologieën zoals foveated rendering.

Waar komt de naam Fove vandaan?

Fove is een bewerking van de term fovea. De fovea centralis of het centrale groefje is een inzinking middenin de gele vlek van het netvlies van ons oog waarmee het scherpst gezien kan worden. We hebben het nodig om te kunnen lezen, televisie te kijken en iedere andere activiteit waarbij visueel detail een grote rol speelt. Eye-tracking technologie zal zich concentreren om de bewegingen van de Fovea zo accuraat mogelijk te meten en te vertalen naar de virtuele wereld.

Gerelateerde artikels: