HOLOLENS

De HoloLens van Microsoft gaat verder dan Google Glass en is een ander product dan de vr-bril. Het combineert VR- en AR-technologie in een zelfstandige slimme computerbril. Inderdaad, het lijkt op een slimme technologische mix tussen HTC Vive of Oculus Rift en Google Glass. Niettemin, het is meer dan een een technologische mix. Deze slimme hologrambril representeert de volgende generatie van computers en holographic computing. Het stelt je in staat om te interageren met virtuele voorwerpen (hologrammen) die via de bril voor je neus worden geprojecteerd. Je zult bijvoorbeeld in de nabije toekomst op een volledig nieuwe manier naar sportwedstrijden kunnen kijken.

hololensDe Hololens zal naast een nieuwe manier van televisie kijken inhouden, maar ook van communiceren en teleporteren. Vandaar, de Hololens is geen doorsnee virtual-realitybril, maar een revolutionaire augmented-realitybril die een nieuwe technologiegolf zal inhouden. Het is een nieue technologische doorbraak. Het is jammer dat we nog een tweetal jaren moeten wachten op een definitieve consumentenversie.

De HoloLens projecteert hologrammen in de echte fysieke wereld en integreert de virtuele wereld met de echte wereld. Het belangrijke voordeel is dat je hierdoor niet de fysieke wereld weghaalt. Dit gebeurt wel met de dikke VR-brillen. Google Glass is meer ingericht op het verkrijgen van notificaties, maar niet het projecteren van hologrammen die je kunt manipuleren. Het voordeel is dat het de echte wereld niet weghaalt zoals virtual reality-bril Oculust Rift waarbij de gebruiker zich compleet in een virtuele omgeving begeeft. Bovendien het kan meer dan Google Glass dat zich vooral richt op het tonen van notificaties.

De Hololens heeft net zoals bij de Google Glass transparante glazen die zijn uitgerust met allerlei sensoren. Deze sensoren op de Hololens meten alle lichaamsbewegingen. De Hololens is uitgerust met een speciale processor voor het verwerken van alle informatie en een Kinect-dieptecamera voor het kunnen meten van handbewegingen met uitgestrekte armen. Deze slimme bril ziet er niet zo slim uit. Het lijkt op een een grote skibril met het frame van een helm, maar dan met de bovenkant er van afgezaagd. Maar zodra je de hologrammen ziet is er geen terugweg meer. Je wordt van je sokken geblazen door deze nieuwe smart glass technologie.

Wat zijn de eigenschappen van de Hololens?

  • Met de Hololens brildrager kun je een digitaal object zien dat er heel echt uit ziet, naadloos in de echte wereld overgaat en meedraait met de beweging van het hoofd. De projecties zijn helder, scherp en nauwkeurig. Dat wil zeggen dat de bril goed echte objecten herkent en een projectie precies over een muur kan heen leggen.
  • Je kunt de bril verder besturen met spraak, hoofd en handgebaren. Het hoofd kun je daarbij vergelijken als de muis en je hand als de muisknop. Een muisklik met de Hololens heet een ‘Airtap’ die je met je hand uitvoert.
  • De bril wordt bestuurd met spraak, hoofdbewegingen en handgebaren. Het hoofd is daarbij de muis en de hand de muisknop. De drager moet naar een object kijken en kan vervolgens een ‘Airtap’ uitvoeren; het equivalent van een muisklik. Het is zeer indrukwekkend om digitale objecten te zien die echt in jouw kamer lijken te zijn. Ze lijken tastbaar, maar kunnen alleen digitaal worden bestuurd via de bril. Je kunt de objecten ronddraaien door hoofdbewegingen.
  • Een Microsoft HPU: Holographic Processing Unit. Met deze unieke HPU-chip kunnen enorme hoeveelheden van verschillende informatie gelijktijdig worden verwerkt. De Holographic Processing Unit zal niet zoals dat gebruikelijk is alles softwarematig via een softwarelaag afhandelen. De meeste handelingen worden hardwarematig verwerkt waardoor er een enorme (x200) snelheidwinst wordt behaald. De HPU beschikt over een 28nm-chip dat over 24 Trensilica DSP-kernen beschikt. Iedere kern heeft een aparte taak. De HPU beschikt over een SRAM van 8MB en 1 GB aan lpddr3-geheugen.
  • De Hololens wordt uitgerust met een speciaal ontwikkelde Intel chip: een Intel Atom x5-Z8100 chip met een quad-core 14nm-processor  en 1,04 GHz. Verder beschikt de bril over 2 GB RAM en een opslagcapaciteit van 64 GB. De Windows 10 versie voor de Hololens kan zo soepeltjes draaien en alle verwerkte data van de HPU behandelen.
  • De ar-bril van Microsoft wordt verder voorzien van de HoloStudio. Dit is een applicatie waarmee 3d-programma’s ontwikkeld kunnen worden. Het programma kan ontwikkelaars leren hoe interacties via deze slimme bril kunnen worden geïmplementeerd in spellen en andere applicaties.
  • De ar-bril kan volgens Microsoft worden gebruikt voor een nieuwe vorm van Skype, speciale versies van spellen zoals Minecraft, amusement en ook educatieve doeleinden. Je kunt een Mars landschap laten projecteren en architecten kunnen hun tekeningen alvast als een hologram laten projecteren voordat ze beginnen te bouwen. Volvo ontwikkelt al auto’s met behulp van Hololens:

  • De Hololens zal HoloPortation mogelijk maken. Dit is een nieuwe 3D-technologie ontwikkeld door Microsoft Research voor het maken van 3D-modellen van mensen. Het zal mogelijk maken dat mensen op afstand in drie dimensies met elkaar kunnen communiceren. Het is de combinatie van 3D-scanning en virtual reality technologieën die dit mogelijk maakt. Het is een vorm van teleporteren. De levensechte 3D modellen of hologrammen worden in real-time overgezonden  of direct uitgezonden. Met de Hololens op kun je elkaar in dezelfde virtuele kunnen ontmoeten. Het lijkt wel alsof de ander echt aanwezig is in jouw kamer en de ander heeft dezelfde ervaring van jouw dankzij de hololens technologie en de HoloPortation technologie. Dit zal online communicatie en interactie met b.v. Skype op een volledig nieuwe virtuele dimensie brengen. Trouwens, alles kan worden opgenomen en de beelden kunnen opnieuw worden afgespeeld, zodat je een driedimensionale herinnering van jezelf en anderen kunt bekijken. Kijk maar hier naar een presentatie over deze vorm van teleportatie met HoloPortation en de Hololens:

————–
De Hololens werkt samen met het operatiefsysteem van Microsoft Windows 10. Het zal een volwaardige installatie van Windows 10 op de interne harde schijf hebben staan. Vandaar, je merkt het wel aan het lijstje van specs, het is niet zo maar een bril, maar een next-gen pc die de mogelijkheid heeft om traditionele computers voor een groot gedeelte te vervangen. Het zal in het begin  vooral de desktops kunnen complimenteren met een ongekende indrukwekkende ervaring van de integratie van de virtuele en echte wereld via hologrammen. Dus, deze Microsoft AR-bril staat op zichzelf en werkt onafhankelijk van andere computers en servers. Het is een computer, het is de volgende generatie computer waarbij virtual reality een deel wordt van onze eigen werkelijkheid. Het projecteren van holografische videos en andere live streaming events zullen een nieuwe dimensie in amusement zijn waarbij we minder van elkaar zullen zijn afgesloten.

Waar kan ik Hololens kopen?

De augmented-realitybril kan door ontwikkelaars en consumenten in de Verenigde Staten en Canada worden gekocht. Het is nog niet duidelijk wanneer de bril in Nederland te koop zal zijn. De bril kost nu 3000 dollar en wordt geleverd met diverse spellen (Fragments, Young Conker, en RoboRaid) en applicaties (HoloTour & HoloStudio). Wanneer je beschikt over een Amerikaans of Canadees adres kun je ook de Hololens bemachtigen. Natuurlijk je moet wel over Microsoft account beschikken en als laat als laatste zou je ook een account kunnen aanmaken bij een site als MyUS.com of Borderlinx.com. Deze twee sites helpen je voor een vergoeding om de Hololens naar Nederland te sturen. Niettemin, ik zou als consument nog even wachten aangezien het aanbod van het aantal applicaties nog gelimiteerd is en de prijs nog erg hoog is. Het gaat hier nog steeds om de Development Edition. Er is nog geen Consumer Edition van de Hololens beschikbaar. Zodra er meer apps beschikbaar zijn en de prijs zakt, zou ik als consument de Hololens kopen. Voor meer informatie en vragen kun je op dit moment het beste de volgende Microsoft pagina raadplegen: Microsoft FAQ Hololens.

Voor meer informatie:

[schema type=”review” url=”http://smartglasseskopen.com/hololens/” name=”Hololens” description=”Wat is er zo bijzonder met de Hololens en waar kan ik deze het beste kopen?” rev_name=”Microsoft Hololens Glasses” rev_body=”De AR-bril van Microsoft: Hololens” author=”Smart Glasses Advisor” pubdate=”2015-12-02″ user_review=”5″ min_review=”1″ max_review=”5″ ]