AR-BRILLEN

Wat zijn de beste hologram- en (Augmented Reality) AR-brillen?

Beste AR-brillenAR-brillen zullen een grotere impact gaan hebben op ons dagelijks leven, de samenleving en de economie dan de VR-brillen. AR-brillen voegen niet zo maar iets toe, ze bieden een belangrijke meerwaarde door de ongekend vele toepassingen we kunnen ontwikkelen om allerlei mogelijke dienstverleningen te verbeteren. Op dit moment worden de meeste AR-brillen eerst gekocht en getest binnen grote bedrijven die inzien dat deze brillen enorme besparingen kunnen betekenen in o.a. productontwikkeling en productondersteuning. Uiteindelijk zullen ze ook een nieuw tijdperk in houden voor personal computing. AR-brillen werken meer en meer als de volgende generatie van computers vooral in combinatie met holographic computing. Dit zijn de zogenaamde hologrambrillen. We zullen hier de beste klassieke AR-brillen zowel de beste AR-hologrambrillen bespreken.

  • Microsoft Hololens – hologrambril

Microsoft is een zeer belangrijke speler op het gebied van Augmented Reality door deze verder te combineren met Holographic Computing en een eigen OS platform Microsoft Holografic. De Hololens is niet alleen een AR-bril, maar projecteert hologrammen in de ruimte waar je werkt en maakt het mogelijk om deze te bewerken. De Hololens is nog in ontwikkeling, maar wordt al veel getest door o.a. bedrijven zoals Volvo. De Hololens brengt AR een behoolijk stapje verder. Er is een Development Edition voor 3000 USD beschikbaar. Voor meer informatie: Hololens.

Info: Microsoft Hololens Development Edition

  • Vuzix M100 & M300- klassieke AR-brillen

Vuzix is één van de eerste ontwikkelaars van AR-brillen. Vuzix begon al in 1997 met de ontwikkeling van een goede AR-bril. De Vuzix M100 & M300 zijn klassieke AR-brillen die al volledig klaar zijn en optimaal kan worden ingezet. Concreet voorbeeld is het gebruik van de M100 in de productieprocessen van Airbus. De M100 is al een tijdje te koop en de M300 zal eind 2016 te koop zijn. Voor meer informatie: Vuzix smart glasses.

Info: Vuzix M300 pre-order

  • Sony SmartEyeGlass – klassieke vr-bril

Sony ontwikkelt niet alleen slimme vr-brillen zoals de PS VR, maar werkt ook aan een AR-bril: SmartEyeGlass. Deze AR-bril werkt met een Android smartphone of tablet (Android 4.4 KitKat en nieuwer) en gebruikt een monochroom groen scherm met een resolutie van 419 x 138 pixels dat wordt geprojecteerd op de lenzen. Het brilletje is voorzien van een groot aantal sensoren, waaronder een  gyroscoop, lichtsensor, accelerometer en een elektrisch kompas.  De bril is verder voorzien van een 5-megapixel camera, een speaker, microfoon en beschikt over ondersteuning  voor Wi-Fi en Bluetooth. Je kunt de development SDK editie van Sony’s SmartEyeGlass in Nederland al kopen: Sony SmartEyGlass

Info: Sony  SmartEyeWear SDK aanbieding

  • Meta Vision – hologrambril

Meta Vision heeft de nieuwste Meta 2 versie gelanceerd. Een indrukwekkende AR-bril en een concurrent voor de Hololens. Meta 2 projecteert net zoals de Hololens hologrammen waarmee je kunt interageren. Meta 2 wordt door de oprichter Meron Gribetz beschouwd als een extentie van de menselijke geest (mind) en noemt de werking van deze hmd een neuro interface design waarmee vooral (product)ontwikkelaars veel baat bij hebben. De Meta 2 Development Kit is nu voor ontwikkelaars beschikbaar. Voor meer informatie: Meta Glasses.

Info: Meta 2 Development Kit

  • Magic Leap – hologrambril

De AR-bril van Magic Leap is vergelijkbaar met de Hololens. Deze bril wordt ontwikkeld door een excentrieke genius waarover  men  zegt dat over ‘Alien’-achtige technologie beschikt. Het is een van de meest geheimzinnige AR-brillen die op dit moment wordt ontwikkeld. Bijna niemand heeft de bril gezien, er zijn geen beelden bekend. Voor meer informatie: Magic Leap.

Info: Magic Leap

  • Telepathy – klassieke AR-brillen

Telepathy is een Japanse ontwikkelaar van AR-brillen. De Telepathy One is een futuristisch project onder leiding van Takahito Iguchi. Hoewel de One nog niet klaar is, heeft Telepathy wel al twee concrete AR-brillen gelanceerd als Development Kits voor verdere ontwikkeling: de Telepathy Walker en de Telepathy Jumper. Voor meer informatie: Telepathy.

  • Lumus Optical – klassieke AR-brillen

Lumus Optical is ook een bekende speler op het gebied van de ontwikkeling van goede AR-brillen. Het zijn niet echt slimme brillen te noemen, maar eerder slimme lenzen. Het zijn Light-guide Optical Elements dwz ultradunne lenzen die je op je bril kunt klikken en vervolgens beelden van zeer hoge kwaliteit kan tonen. Alleen de DK 50 is beschikbaar als een development kit. Voor meer informatie: Lumus AR-brillen.

Info: Lumus Development Kit

  • Google Glass – Klassieke AR-bril

klassieke ar bril Google, GlassGoogle heeft Google Glass in de ijskast gezet. Het is onduidelijk of Google het werk zal voortzetten en deze klassieke AR-bril nog echt zal lanceren. Bijzonder feit, Google is een van de belangrijkste investeerders in de Magic Leap bril. Het lijkt erop dat Google Glass misschien nooit wat wordt, of juist wordt overgenomen door Facebook. Mark Zuckerberg ziet in VR-& AR-technologie de volgende grote tech-stap die het leven van mensen zal vergemakkelijken en verbeteren. Hij heeft in 2014 al Oculus opgekocht voor 2 miljard dollar en is zeer betrokken bij de lancering van de Rift. Er wordt flink gespeculeerd of hij het Google Glass Project zal overnemen.  Volgens Mark Zuckerberg is een kleine AR-bril een logisch vervolg op de huidige Oculus Rift. Om een slimme bril echt onderdeel te maken van het dagelijks leven van mensen, zal hij er ongeveer uit moeten zien als een gewone bril, aldus Mark. Mark heeft wel al meerdere malen aangeven dat de doorbraak van AR-brillen en technologie voor de consumenten nog wel even op zich laat wachten.

  • ODG R7 smart eyewear

ODG heeft een prachtige mixed reality bril ontwikkeld, maar is vooral een uitstekende AR-bril met uitstekende recensies in 2016 tijdens o.a. de CES 2016 conferentie. Het is alleen jammer dat er geen consumentenversie beschikbaar is. Het is vooral een AR-bril voor bedrijven. Voor meer informatie: R7 Smart Glasses.

Info: ODG R7

Conclusie:

beste ar-brillen en hologrambrillenHiermee zijn we aan het einde gekomen aan een overzicht van de bekendste en beste AR-brillen. AR-brillen zullen eerst worden ontwikkeld binnen de tech-communities en vooral ook het bedrijfsleven. De keuze voor een AR-bril hangt sterk af van de specifieke behoefte van een bedrijf. Volgens ons is Vuzix de beste aanbieder van klassieke ar-brillen. Hologrambrillen zijn vooralsnog in een ontwikkelingsphase.

We zullen moeten wachten op een consumentenversie van de Hololens. De Hololens is de echte AR- & hologrambril die als doelstelling heeft om ook snel voor de consumenten te worden ontwikkeld. Wanneer een Hololens consumentenversie in de winkel zal liggen is nog onduidelijk. De huidige DSK-editie kost zo’n 3000 USD en is vooral voor ontwikkelaars bedoelt die binnen grote bedrijven werken. We houden de ontwikkelingen in de gaten!