Waar en hoe kan ik 360º video’s bekijken, bewerken en maken?

Waar kan ik goede 360 graden video’s vinden en bekijken?

Een 360º video is een video waarbij tegelijkertijd van alle kanten op gefilmd is waardoor je kunt rondkijken en het gevoel krijgt dat je er bij bent.

360 videosHet bekijken van goed gemaakte 360º video’s of vr video’s en films met behulp van een goede vr-bril is een fantastische virtuele ervaring. De ervaring wordt vaak aangeduid met de termen immersion of presence. Voor de meeste mensen en bedrijven is dit ook precies wat voldoende is. Het maken en bekijken van mooie 360-graden training-, presentatievideo’s of gewoon je eigen home-made vr video’s, geschoten met een speciale vr-camera of goedkopere 360 graden video camera is de eerste manier om te spelen met de mogelijkheden van virtual reality. Het mooie is  dat dit pas het begin is, een eerste introductie tot VR. 

Trouwens,  wanneer je alleen maar 360º video’s wilt bekijken, dan heb je ook geen dure gaming vr-headset nodig zoals de Oculus Rift of de HTC Vive en de PlayStation VR. Volledig overbodig. Je hebt voldoende aan goede vr-bril voor de smartphone (zoals de Bobo VR-bril, de Homido VR-bril of de Merge VR-bril) die je uitstekend in staat stelt om 360 video’s in VR te beleven. Als je beschikt over de Galaxy S6 of S7 dan kun je beter voor de Samsung Gear VR gaan. Een goed overzicht van de verschillende VR-brillen die je kunt kopen, kun je vinden in ons artikel:

360 video'sBen je op zoek naar sites waar je 360 graden video’s kunt downloaden op je smartphone en je wilt gewoon weten waar je je ze kunt vinden? Hier volgt een overzicht van een aantal kanalen, platformen en bronnen voor het vinden van uitstekende 360º  video’s. Zeker, Facebook en Youtube ondersteunen sinds kort 360-gradenvideo’s, maar er zijn andere platformen waar je makkelijker en meer 360º video’s kunt bekijken. Let op, op verzoek van onze lezers hebben we 1 goede xxx 360º videokanaal toegevoegd (alleen te bezoeken voor 18 jaar en ouder).

1. Lijst van de beste 360º videosites:

 

2. Wil je zelf 360º video’s filmen, bewerken en maken?

videobewerkingsprogramma-voor-360-graden-videos1. In dat geval moet je in de eerste plaats een 360º video camera kopen. De ontwikkeling gaat zeer snel en je kunt al verschillende 360 camera’s kopen. Deze worden vaak voorzien van een eenvoudig programma voor het bewerken van de video. Een aanbeveling is de 360Fly action camera. Deze video camera beschikt over een handige app waar je makkelijk een 360º video mee kunt knippen en bewerken. Voor meer informatie: 360Fly Action Camera Review.

2. Toch, wil je het meeste uit je video’s halen, ze eenvoudig bewerken en aanpassen tot een complete film, dan het is een aanbeveling om te investeren in een goed videobewerkingsprogramma die het bewerken van specifieke 360 graden video’s ondersteunt.

Een uitstekend en compleet videobewerkingsprogramma voor alle videoformaten en 360 graden video’s is de Magix Video Deluxe Plus. Een ander specialistisch programma vol met toeters en bellen voor o.a. het aan elkaar naaien van verschillende videostreams in één 360 graden video is de VideoStitch Studio. Deze studio kan verder worden uitgebouwd, met een professionele oplossing voor het maken van een live 360 graden video stream! Deze VR live streaming software heet: Vahana VR.

Voor meer informatie:

2.1. Is er een verschil tussen 360º video’s en virtual reality video’s?

htc vive 360 gradenvideosDe 360º videos zijn geen levensechte virtual reality ervaring zolang de hoofdbewegingen niet perfect worden gevolgd en nagebootst in de virtuele wereld. Alleen de dure high-end vr-brillen vol met sensoren voor het volgen van alle bewegingen kunnen van een 360 video een ongekende vr-ervaring maken waar je uren in wilt blijven zonder dat je misselijk wordt. Wanneer je gebruik maakt van een eenvoudige vr-bril zonder headtracking zoals de VR BOX zul je niet langer dan 15 minuten zo’n filmpje kunnen aanschouwen. Er is dus een verschil in kwaliteit en duurzaamheid als het gaat om de gewone 360º videos en de levensechte virtual reality videos. Virtual reality videos bekijken met behulp van een high-end vr-bril zoals de Oculus Rift, Playstation VR of de HTC Vive zullen je hersenen echt voor de gek houden en je laten geloven dat wat je voor je ziet ook echt is, zowel op een bewust als onbewust niveau. Dit is een echte onderdompeling in de wereld van virtual reality.

Wil je niet worden ondergedompelt in een 36o graden video in een VR-omgeving? Dan zul je de 360 graden videos moeten bekijken met een passende AR-bril die deze videos kan projecteren op een muur. Voor meer informatie:

2.3. Wil je 360 graden speelfilms zien?

Ga dan naar de VR Cinema in Amsterdam!

3. Wil je 360 graden videos laten maken?

360 experts in 360 graden videosEr zijn al verschillende bedrijven in Nederland die zich specialiseren in het maken van 360-graden videos en foto’s voor vooral internet ondernemers en webshops.

  1. De 360 EXPERTS in Nederland voor hoogwaardige 360 graden productfotografie!
  2. VR EXPERT
  3. TWINSENSE
  4. Schoon Producties
  5. OmniCeption
  6. 360 graden fotografie